Dag 16 - 581 (4606)

Vi vaknade upp till ljudet av surrande. Myggen var över oss. Snabbt packade vi ihop det blöta tältet (det hade regnat under natten) och satte oss i bilen. Frukost intogs några kilometer söderut. Vi hade ingen större lust att bjuda myggen på frukost.  Tog oss ner till Nusnäs utanför Mora där de tillverkar dalahästar. Gick runt och tittade på när gamla gubbar täljer fram hästarna för hand. Egentligen är det en rätt tråkig "fabrik" för allt man ser är en gubbe som sågar ut råmaterialet, en gubbe som täljer till hästen och en kvinna som målar mönstren. (ja det är sådan könsindelning) men även om det är rätt trist att titta på så kan man ändå bli rätt imponerade över deras hantverkskunnande. Allt görs för hand och det verkar inte finnas några mallar utan de bara sitter i händerna.

Jacob snappade upp ett samtal mellan en täljargubbe och ett ungt par och fick reda på att det tydligen gjorts försök att industrialisera dalahästen på så sätt att allt skulle göras med maskiner. Det ledde till att alla dalahästar såg precis likadana osv. Den idén dog nästan med en gång, ingen ville köpa. Vi köpte ingen dalahäst, även om Anna var sugen på en rosa variant. Däremot målade vi våra egna små hästar.

Efter Nusnäs styrde vi bilen till Leksand och Leksandsbröd som ju som bekant tillverkar knäckebröd. Att gå in där är en rätt trevligt för näsan. Nybakt knäckebröd luktar gott. Efter en del telefonsamtal till Annas föräldrar om vad vi skulle ha och inte ha så kom vi ut med tre stora lådor med knäckebröd (= ca15kg). Hur vi fick in dem i bilen är en gåta men nu har vi knäckebröd för något år framåt.

Direkt efter Leksand ligger Insjön. Här finns ursprunget till Clas Ohlsson men vi valde att göra lite shopping i andra butiker först. Skobutiken hade halva priset så där blev det skor, Lager70 som är en klädbutik hade rätt konstiga storlekar där allt antingen var jättelitet eller jättestort alternativt felmärkt. Jacob hittade dock ett par jeans som han köpte. Vi var också inne på Clas Ohlson men förstår inte riktigt varför det är ett så stort turitsmål. De hade ju ungefär samma utbud som vilken annan Clas Ohlson som helst. Så ska man ha en motorsåg eller trepack ficklampor kan man ju lika gärna åka till Clas i Örebro.

I Insjön finns också ett museum över Clas Ohlson. Vi såg en film om företaget och dess grundare men blev något störde av de lokala kidzen som tyckte det var jätteroligt att springa in på museumet och störa folk...
Men vi tittade vidare bland föremålen ända tills Jacob nös till och fick näseblod. Anna såg därför lite mer av utställningen än vad Jacob gjorde, han hade fullt upp på toa istället.

När vi kom ut från museet spöregnade det och vi tog ett beslut. Planen var egentligen att vi skulle ner till Säter för att se psykhemmet men vi var något trötta och "slitna" så vi skippade det och vände bilen mot Örebro istället.
Vi har nu varit hemma sedan söndags kväll. Tvätten ligger i maskinen/hänger på tork. Disken är fixad och packningen är mer eller mindre insorterad. 

Resan är också avrapporterad till grannarna som blev inbjudna till grillning i går kväll. Med några enkla medel och insikten om att vi alla har lite "rester" vi vill bli av med kan en enkel köttbit förvandlas till en trerätters brakmiddag. Tack grannar för maten och det goda sällskapet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0