Dag 9 –150km (2172)

Vi vaknade upp på Gällivare Camping och funderade över dagens äventyr. Vi börjar med att lämna in nyckeln. Där säger receptionisten, att hela Gällivare är stängt under midsommarhelgen. Vi bestämmer oss då för att dra till andra sidan och hoppas på något bättre, men inget där heller mer än en väg till Dundret där världscup åkningar har hållits. Något gruvbesök ner till 1000meter blev det således int… Gällivare är ju stängt.

 

 

Vi åker till Gällivare kåkstad, och när vi besöker den så är det verkligen en stängd kåkstad, går igenom ”staden” där de första Gällivareborna och rallarna bodde under den första gruvtiden. Tänkte att vi även skulle passa på att se Gropen, en grop mitt i Malmberget som blivit på grund av sprickningar vid gruvbrytningen, men det var lättare sagt än gjort, för det var bara en massa stängsel en bra bit från hålet. Så vi tröttnade på den sovande staden och bestämde oss för att dra vidare till storstaden Kiruna med 20 000 invånare.

 

Även om deras turistbyrå var stängd fick vi ju åtminstånde se människor J Tänkte att vi skulle äta på en pizzeria som hade lyxpizzor (italienska) men när han sa at vi skulle få vänta minst fyrtio minuter för att få maten ångrade vi oss. När Jacob frågade varför det skulle ta så lång tid, sa pizzabagaren att det var mycket folk (det satt två som väntade på maten och resterande hade fått sin mat). Vi gick till en annan pizzeria istället.

 

Besökte sedan Kiruna Kyrka, som ser ut som en Lappkåta och bjöd på en magisk känsla när man kom in, det var enormt högt till tak som spred in ljus med stora fönster även om det var mörk längsmed kanterna. Blev för övrigt utsedd till Sveriges vackraste byggnad 2001. Vi kollade även i Hjalmar Lundbohms gravsten, som Anna förövrigt trodde var ett fornminne…

Vi passade även på att bestiga Luosavaara och såg på den magnifika utsikten. Även om höjden var något svindlade. Checkade in på Kiruna camping. Bredvid ett jättefint tält, även om det var lite stort (för fyra personer)

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0